Během roku a půl zavraždila Dana Stodolová s manželem Jaroslavem Stodolou (45) nejméně osm lidí, ale zřejmě jich bylo víc. Jsou největšími prokazatelnými sériovými vrahy v české historii.

Jak se stane, že se dívka s malé slovenské vesnice, kde by zřejmě pracovala v nedaleké tabákovně, ocitne v Čechách s nožem v ruce nad spoutanou důchodkyní?

Manželé Stodolovi začali vraždit kvůli penězům. Zabíjeli jen staré osamělé lidi, tak bylo od začátku jasné, že každá vražda jim vynese pouhých pár tisíc.

Jeden mrtvý=pár týdnů života bez práce. Prokázaných osm vražd a více než deset přepadení jim vyneslo něco málo přes 300 tisíc.

Fotogalerie
12 fotografií

Krev

Po zatčení hodila Stodolová všechno na manžela, prý to byl on, kdo vraždil, kdo všechno vymyslel a naplánoval. Stodola vzal všechno na sebe, ale když pak viděl, že se z toho chce jeho žena vykroutit, přestal mluvit.

Podle psychologů to byla zřejmě Stodolová, kdo vedl tažení manželů krvavým polem. Stodola byl podle znalců na své ženě psychicky závislý, udělal, co mu řekla.

Stodolová byla také mnohem podnikavější než její muž. Měla za sebou už dvě manželství, žila v Kanadě, živila se jako striptérka.

Když bylo oběma jasné, že je dříve či později chytí, nafotila sérií aktů a doufala, že je prodá a bude se moci ukrýt v cizině.

Porno

Dana se narodila na Slovensku, v malé vesnici u Rimavské Soboty. Její otec pracoval jako traťový dělník. Stodolová tvrdila, že údajně hodně pil a mlátil matku, ji i její sestru Ingrid.

Totéž ovšem vyprávěla i o dalších mužích, kteří se objevili v jejím životě.

První manžel

Vdávala se jako těhotná už v patnácti letech. Krátce po svatbě porodila dceru Danu. O manželovi říkala totéž, co o svém otci: Že pil a mlátil ji.

Jako důvod rozvodu ale neuvedla domácí násilí, ale že se nestaral o jejich dceru. Po rozvodu odjela ze Slovenska i s dcerou do Čech.

Stodolová v roce 1997 odjela do Kanady a doufala, že tam zbohatne. Tehdy jí bylo 26 let. O její jedenáctiletou dceru se v tu dobu zřejmě starala její sestra Ingrid nebo jejich matka.

Striptérka

Stodolová za mořem zjistila, že práce je sice fajn, ale rychleji přijde k penězům jako striptérka a zřejmě i jako příležitostná prostitutka. Její kanadská mise skončila údajným znásilněním, po kterém začala brát silné léky.

Po návratu do Čech se záhy znovu vdala, jejím druhým manželem byl podnikatel z Kladna. Ani tohle manželství se nevyvedlo. Stodolová z krachu vztahu ale tentokrát viní sebe, prý byla na práškách a jako manželka nestála za nic.

Útěk

Po rozvodu se odstěhovala do Slavošova, kde bydlela její matka, a kde začala krátce na to vraždit staré lidi kvůli penězům.

Ve Slavošově potkala svého třetího muže, Jaroslava Stodolu, s nímž prý krátce chodila už v 18 letech, tedy v době, kdy přijela se svou dvouletou dcerou ze Slovenska do Čech.

První vražda

První vraždu spáchala Stodolová se svým manželem 16. listopadu 2001 ve Slavošově u Kutné hory, kde bydleli. Jejich obětí byl soused Stanislav Šanda, 75 let.

Tahle vražda, po které zapálili uškrceného souseda v posteli a odešli se 40 tisíci korunami, byla zřejmě spouštěcím mechanismem pro ty ostatní: Zjistili, jak je to snadné.

Vnuk

Krátce předtím, než Stodolovou zatkli, porodila její dcera syna. Když ji soudce oznamoval rozsudek doživotí (rok 2004), měla Dana Stodolová, osminásobná vražedkyně, fotografii svého vnuka u sebe.