Poprvé se uskutečnila v Madridu (a nikoli Barceloně), ale většina mužů v zemi nechtěla slyšet o ničem jiném než o koženém míči a zeleném trávníku. I předchozí průzkumy veřejného mínění odhalily, že většina mužů dá fotbalu přednost před sexem.

Na festival FICEB (Festival Internacional de Cine Erótico de Barcelona) přišlo za tři dny asi jen patnácti tisíc lidí. Od prvního ročníku 1992 jej poprvé pořádali v Madridu. Návštěvnost byla smutně nízká, oznámili pořadatelé. V předchozích letech byla minimálně trojnásobná, běžně se prodalo na padesát tisíc lístků.

Ředitel festivalu Juli Simon vinní z krachu fotbal. Když totiž svátek erotických filmů začínal, Španělsko hrálo semifinálové utkání proti Rusku. A porazilo tým z východní Evropy 3:0. U televize v ten den sedělo údajně sedmnáct milionů Španělů. Na sex myslel vyjma roztoužených dam málokdo. Jenže festival láká tradičně především pánské publikum.

Kdo s koho?

„Fotbal je jednou z mála věcí, která může konkurovat sexu,“ přiznal Simon v televizní stanici Telecinco.

Na festivalu se udělovaly tradiční ceny Ninfa hercům z pornobranže a prezentaci zde mělo na 60 firem obchodujících se sexem. Během tří dní účinkovaly na přehlídce stovky tanečnic a tanečníků, odvážnější voyeuři mohli sledovat živou sex show.

Španělsko porazilo Německo v neděli 29. června ve finálovém zápase Eura 2008 a získalo tak zlaté medaile.