334443:gallery:true:true

1. Longleat Hedge Maze (Velká Británie)
Tento výtvor vznikl z 16 000 kusů anglických tújí, Poprvé v tomto bludišti – nejdelším na světě – mohli lidé zabloudit v roce 1975, vytvořil ho designér Greg Bright. Pokrývá plochu o velikosti 0,6 hektaru a všechny chodby v něm měří až 2,72 km. Na rozdíl od ostatních bludišť je tohle „trojdimenzionální“, nacházejí se v něm dřevěné můstky, díky kterým se mohou návštěvníci dostat do středového observatoria, aby viděli na cestu ven.

Longleat Hedge Maze (Velká Británie)
Autor: AdamOnline


2. Reignac-sur-Indre Maze (Francie)
V roce 1996 vzniklo největší bludiště na světě vyrobené ze živého plotu. Už víc než 85 000 návštěvníků se přišlo „ztratit“ do tohoto 4-hektarového klubka spletitých chodeb. Zajímavostí je, že tvůrci ho mění každý rok, přesazují totiž rostliny, ze kterých je vytvořené.

Reignac-sur-Indre Maze (Francie)
Autor: AdamOnline


3. York Maze, a Star Trek tribute (Velká Británie)
Milovníci bloudění si mohou užívat na ploše o velikosti 15 fotbalových hřišť. Bludiště bylo vytvořeno inovativní metodou – použitím satelitních snímků. Celé toto dílo má na svědomí Tom Pearcy, vzdal tím hold Star Treku při jeho 40. výročí.

York Maze, a Star Trek tribute (Velká Británie)
Autor: AdamOnline


4. Ashcombe Maze (Austrálie)
Ashcombe Maze je nejstarším australským bludištěm vytvořeném v klasickém stylu. Keře, které tvoří stěny, jsou tři metry vysoké a dva metry široké. Kvete v nich až 217 druhů růží, dohromady až na 1 200 kusů keřů.

Ashcombe Maze (Austrálie)
Autor: AdamOnline


5. Pineapple Garden Maze (Havaj)
Pineapple Garden Maze má své chodníčky dlouhé až tři míle a rozléhá se na ploše třech akrů. Na rozdíl od klasických anglických bludišť je toto vytvořeno ze 14 000 nádherných barevných havajských rostlin, včetně ibišků či ananasových palem. Z výšky sice vypadá jako neškodná zábava, ale někteří návštěvníci si v něm pobyli i několik hodin.

Pineapple Garden Maze (Havaj
Autor: AdamOnline


6. Snake Maze (Velká Británie)
Michael Blee, 62 designér, strávil několik měsíců vytvářením tohoto zajímavého bludiště ve tvaru hada v britském Kentu. Pan Blee patří mezi nejznámější tvůrce bludišť, tohle je prý desáté nejobtížnější, jaké tenhle maniak navrhnul. Doufá, že díky své iniciativě se dostane i do Guinessovy knihy rekordů.

Snake Maze (Velká Británie)
Autor: AdamOnline


7. Il Labirinto (Itálie)
Rarita mezi bludišti: Tento historicky působící živý plot je opravdu tak starý, jak vypadá – vznikl už na začátku osmnáctého století. Někdo tvrdí, že právě tohle bludiště patří mezi nejnáročnější na světě. Kdo ví, jestli ta informace není jen dobová, když se tehdejší knížata nemohla bavit jinými hrami a proto i toto bludiště na ně působilo jako dnešní nejnáročnější hádanky. Říká se, že roku 1807 se v něm ztratil sám Napoleon.

Il Labirinto (Itálie)
Autor: AdamOnline


8. Peace Maze (Irsko)
Otevřeli ho oficiálně v roce 2001. Tohle bludiště také drží své světové prvenství – je totiž největším nepřetržitě otevřeným bludištěm na světě. Rozléhá se na ploše 11.000 m2 – teda 1,1 hektaru. Chodníky v něm mají společnou délku 3,147 m. „Zdi“ bludiště tvoří 6.000 tisů, které vlastníma rukama zasadili obyvatelé Severního Irska.

Peace Maze (Irsko)
Autor: AdamOnline


9. Hampton Court Maze (Veľká Británia)
Toto bludiště, které se nachází v Západním Londýně v blízkosti Temže, je asi nejznámějším v Británii. Jeho zakladatelem byl William Oranžský, který ho původně založil jako své zahrady v letech 1689 a 1695. Pokrývá plochu 1.350 metrů čtverečních, s chodníky o délce až půl míle. Bludiště ročně navštíví statisíce lidí.

Hampton Court Maze (Veľká Británia)
Autor: AdamOnline


10. Davis' Mega Maze (USA)
Davis' Mega Maze se nachází u města Sterling, Massachusetts, je skvělým turistickým místem už od roku 1998. Pozemek, který se dědí už po sedm generací, využívá rodina Davisových už několik let na to, aby své bludiště každý rok úplně předělala. Designérem tohoto výtvoru je Angličan Adrian Fisher, který také patří mezi úspěšné návrháře bludišť. Každoročně je potřeba na vytvoření nového bludiště Mega Maze přibližně 12.800 hodin lidské práce.

Davis' Mega Maze (USA)
Autor: AdamOnline