Vědkyně z Oxfordské univerzity se ve svém výzkumu zaměřila na to, zda manželství a partnerské soužití v rozvinutých zemích souvisí s tím, jak jsou v jednotlivých státech chápány ženské a mužské role. Zajímalo ji, jak si manželé rozdělují zodpovědnost za domácí práce a péči o děti. Výzkum vycházel z výpovědí 13 500 mužů a žen z dvanácti zemí ve věku od 20 do 45 let.

Co zjistila? Na vrcholu pyramidy se umístilo Norsko a Švédsko, v závěsu pak Velká Británie, Spojené státy a Severní Irsko. Muži ze Skandinávie nejvíce pomáhají v domácnosti. "Muži v těchto zemích více pomáhají v domácnosti a pravděpodobnost, že jejich manželské nebo partnerské soužití bude harmonické, se proto zvyšuje," tvrdí ekonomka.

Naopak nejhůře dopadli Australané, kteří holdují spíše sportu a pivu a uklízet doma je nebaví. Hůře dopadlo také Nizozemsko, Irsko, Španělsko, Japonsko, Německo a Rakousko.


Jsou čeští muži líní?

Vaření, nakupování, mytí nádobí a výchova dětí – to všechno musí zvládnout české ženy. A prakticky samy. Podle statistických údajů je totiž jedinou převážně mužskou doménou vyplňování daňového přiznání. Nudná každodenní rutina tak údajně zůstává v českých domácnostech téměř výhradně na ženách. Muži v Česku se do tak nudných činností, jako je například luxování, nehrnou.