„Hledají tu potravu, protože jí není v jejich tradičních lovištích dostatek,“ varuje přední odborník na žraloky Steve Mills.

Krvelačné bestie, které proslavil film Čelisti režiséra Stevena Spielberga z roku 1975, važí více než tunu a k britským břehům je prý přilákaly přemnožené makrely.

Zatím bylo zaznamenáno několik očitých svědectví, ale žádný žralok nebyl uloven. Rybáři se teď sázejí, komu se to podaří jako prvnímu.

Rybář Matts Smith (22) z Portsmouthu doufá, že prvenství bude patřit jemu: „Slyšel jsem, že je viděl někde kolem Cornwallu. Takže začnu právě tam. Je skvělé, že na lov žraloků člověk nemusí do ciziny.“

Podle statistik zahyne důsledku útoku žraloka přes 30 lidí. Podle expertů se žraloci chovají podobně jako masoví vrazi. Vyhlédnou si oběť a pozorují ji ze vzdálenosti 100 metrů. Tím odhadnou její chování a vzdálenost jim umožní vyvinout dostatečnou rychlost.

V roce 2009 zabil žralok v Rudém moři francouzskou potápěčku (50) u letoviska Marsá- Alayam. V roce 2004 zahynul po útoku bílé bestie potápěč nedaleko populárního místa Sharm El Sheikh, kam jezdí tisíce Čechů.