Jeden z autorů největší genocidy 20. století – holocaustu – přijel do Protektorátu na základě pověření Adolfa Hitlera 27. září 1941. Krátce poté řekl, že pokud si Češi budou dál myslet, že jim země náleží, nezbude nic jiného, než je všechny postavit ke zdi.

Celé Česko si dnes připomíná 70 let od atentátu Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který smrtelným zraněním o 8 dní později podlehl.

Vondra: Česká armáda by to udělala i dnes

Při vzpomínce na nejúspěšnější Československou vojenskou akci minulého století řekl ministr obrany Alexandr Vondra, že by toho armáda byla schopná i dnes.  "Pokud by bylo nezbytí, tak já jsem přesvědčen, že české speciální síly jsou velice profesionální a že určitě by to dokázaly," řekl.

Na velkoplošných panelech v dolní části Václavského náměstí v Praze mohou návštěvníci vidět fotografie a další dokumenty z archivů Vojenského historického ústavu. Z reproduktorů zněly dobové zvukové záznamy z archivů Českého rozhlasu s českými i německými zprávami o atentátu, Heydrichově pohřbu i následných represáliích. Vystaven je i dobový mercedes.

Fotogalerie
14 fotografií

Heider Heydrich: Otec si pomstu za svou smrt nepřál

O tom, kdo byl jeho otec, se Heider Heydrich začal dovídat později. „Heydricha bylo třeba pokládat za nejnebezpečnějšího protivníka na německé straně, což vedlo k rozhodnutí tohoto protivníka odstranit,“ cituje protektorův syn z knihy Güntera Deschnera Reinhard Heydrich – architekt totální moci a jedním dechem dodává: „S tímto hodnocením mohu souhlasit,“ pronesl v exkluzivním rozhovoru pro týdeník Reflex.

A až s velkým odstupem času mu jeho matka, která až do své smrti vnímala manželovu činnost v protektorátu jako pozitivní úkol, prozradila, že se na smrtelné posteli snažil zabránit pomstě za jeho smrt. „Otci záleželo na tom, aby se (po atentátu) upustilo od aktů pomsty. Karl Hermann Frank, jenž údajně otcův názor rovněž znal, se prý kvůli tomu dokonce pohádal s Hitlerem,“ řekl Heider Heydrich