Kvalita špekáčků vzbudila v uplynulých letech mnoho emocí. Správná koupě ale není žádnou magií. Můžete samozřejmě studovat etiketu na výrobku, abyste se ujistili, zda složení odpovídá platné legislativě. Podle ní musí špekáček obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Naproti tomu podobný výrobek jen s jiným názvem nemusí maso obsahovat vůbec! Ve špekáčku se nesmí vyskytovat kuřecí strojově oddělené maso, kuřecí kůže, barviva ani sójová mouka… Ta nejjednodušší rada pro všechny ale zní: ač to není populární, chcete-li špekáček, připlatíte si. Dobrou uzeninu v tomto případě poznáte mj. podle ceny. S ohledem na množství masa, které by měla obsahovat, nemůže stát kilogram špekáčků 50 korun. Za pravý špekáček zaplatíte dvojnásobek a více.

Legislativa se zmiňuje pouze o závazném složení špekáčku, obsah masa v ostatních druzích uzenin nijak závazný není. I pro ně ale platí, abyste si pochutnali, mělo by v nich maso být zastoupeno co největší měrou.

Maso jako oříšek

Koupě masa představuje zřejmě pro mnohé ten největší oříšek. Ideální je, pokud máte oblíbeného a prověřeného řezníka, u něhož je kvalita zaručena, nebo pokud vám „cizí“ řezník nechá k vybranému kusu masa přivonět. Dobré maso je na povrchu matné a voní lehce nasládle. Oproti tomu staré maso voní nakysle a zapáchá, povrch je lesklý, mazlavý a může se olupovat. Pozor, např. u hovězího masa není čerstvost v pravém slova smyslu to nejlepší. Aby maso mělo žádoucí kvalitu, mělo by zrát 10 až 14 dní… Jen pět dnů po porážce mladého býka ještě z jeho masa lahodný steak neuděláte.

Nemusíte ale k řezníkovi, kvalitní maso lze dnes pořídit i v supermarketu. I u regálů s balenými kusy se řiďte hlavně tím, jak ten který kousek vypadá, sledujte jeho původ, vyznačenou trvanlivost. Je sympatické, že některé řetězce dnes podporují české farmáře a nabízejí kvalitní maso z českých chovů, navíc opracované a profesionálně naporcované, připravené rovnou k použití. Maso balené v ochranné atmosféře má navíc tu výhodu, že vydrží čerstvé, resp. vhodné k použití několik dní. V některých obchodech balí maso profesionální řezníci a vybrané pobočky nabízejí pro případnou velkou zahradní party možnost objednat větší množství masa s předstihem – zkrátka jako u řezníka vlastního. Hodit se mohou i balení předpřipraveného masa na konkrétní pokrm (kostky na guláš, kousky na vrabce, plátky, řízky, steaky na gril), které značně usnadní a zrychlí přípravu jídla.      

Na fajnový steak maso stařené

Ať už říkáte steak čemukoli, většinou je tímto slovem myšlen vysoký šťavnatý kus hovězího masa, který může být tepelně upraven do různých fází: raw, rare, medium, well done. Na takový „pravý“ steak se v dobrých restauracích používá maso dovážené z Jižní nebo Severní Ameriky. Jeho nezaměnitelná chuť i ostatní vlastnosti jsou dané procesem tzv. staření. Při něm maso zraje až sedm týdnů při teplotě 1 až 2 °C. Takový typ masa lze dnes již pořídit i v některých supermarketech.

Zelenina se vám musí líbit

Jednoduchý je i pro kuchaře – laiky výběr zeleniny, která je pro grilování už i u nás oblíbenou surovinou. Nemusíte mít zrovna soukromého dodavatele ani vlastní zahrádku, důležité je, aby se vám jednotlivé kusy zkrátka „zdály“ na pohled. Stačí, když se vám například lilek nebo paprika líbí… Tak je to jednoduché. Dobré je vědět, že pokud potřebujete zeleninu nějaký den uskladnit, není vhodné ji mýt a příliš vody není dobré ani před samotným grilováním. Pro případnou očistu stačí jen třeba navlhčený ubrousek.