Šokující záznam, který přinesl britský server The Sun, natočila sestra Vincenta Richieho (47), otce, který se nehodlá vzdát a přestat bojovat. Aby upozornil na případ svého syna, zřídil i internetové stránky.

Ve Francii ho bili příbuzní

Na celém případu je neuvěřitelné hlavně to, že soud rozhodl vrátit Guilliama matce do Francie, přestože vypověděl, že ho tam bili příbuzní. „Prosil jsem Marylyn, ať ho tu ještě nechá, ale očividně to nestačilo,“ říká Vincent. „Guilliame ke mně byl přilepený. Zkoušel jsem ho přesvědčit, aby šel, abych ukázal, že ho k ničemu nenutím. On se mě ale pořád chytal,“ popisuje otřesné scény otec.

Video
Video se připravuje ...

Guilliama Ritchieho odvezli proti jeho vůli od otce YouTube.com

Vincent pak měl ještě poslední možnost být s ním o samotě asi 20 minut na policejní stanici. „Když jsem mu řekl, že už musím jít, byl úplně mimo sebe a křičel: ‘Já chci umřít!’ Zkuste si představit, jak jsem se cítil. Řekl jsem, že jsme přeci bojovníci a nic nevzdáváme. Slíbil jsem mu, že se brzy vrátí domů do Skotska,“ přiblížil okamžiky na policejní stanici otec.

Guilliame prosí otce, aby ho nechal u sebe.
Autor: YouTube.com

Děti mají právo rozhodnout se sami

Vincent tvrdí, že děti ve Francii, kterým je deset a více, mají právo sami rozhodnout, s kterým rodičem chtějí být. „Marylyn mu tvrdí, že je příliš malý na to, aby se dokázal rozhodnout, ale to prostě není pravda!“

Minulý týden měl Vincent možnost se synem mluvit: „Říkal jsem, že bude mít šanci říct, u koho si přeje zůstat, pak mu ale telefon vytrhla matka a říkala, že ho ovlivňuji. Pak už celou dobu telefonát odposlouchávala, takže jsme nemohli mluvit, o čem jsme chtěli."

Všechno začalo, když Guilliame se svým mladším bratrem navštívil o vánočních svátcích otce ve Skotsku. 3. ledna se měli oba chlapci vrátit, ale Guilliame odmítl nastoupit do letadal s tím, že ho jeho francouzský strýc pravidelně bije. S odvoláním na Haagskou úmluvu soud nařídil vrátit chlapce do Francie.