Podle RNDr. Marka Munárika ze společnosti Genomac, zabývající se testy DNA, je tento údaj nadsazený asi o polovinu.

„U mužů, kteří měli podezření, že dítě není jejich, se po testech ukáže, že až 7 procent z nich mělo pravdu. U mužů, kteří si byli jistí, že je dítě jejich, ale na naléhání okolí šlo na testy, jde až o tři procenta,“ uvádí Minárik.

Zájem o testy určení otcovství stále vzrůstá a to má vrchol ještě před sebou. Za necelé dva roky, tedy od 1. 1. 2012 přestane platit stávají půlroční lhůta od narození dítěte. Když otec tuto lhůtu promešká (často i nevědomky), má smůlu a platí celý život na dítě, které nebylo jeho. Jak dlouhá lhůta bude platit od roku 2012 záleží na zákonodárcích. V sousedním Německu je neomezená, na Slovensku je tři roky.

Pokud přijmeme jako fakt, že ze 100 žen 7 uvedlo nesprávného otce (průměr odhadů), zjistíme, že jde o ohromující údaj. Pokud bydlíte třeba v panelovém domě, ve kterém žije 100 rodin, v sedmi z nich je otec, tedy hlava rodiny, za úplného blbce.

„Já se testů DNA vůbec nebojím, otce mého dítěte je úplně jistý,“ říkají ženy. Sedm procent z nich lže. Počet žen, kterým hrozí odhalení jejich nevěry testem DNA, roste. Test je totiž průkazný na 99,9 procent. Je to důkaz.

Právo žen označit otce, kterého uznají za vhodné, dává ženám moc nad životem muže, nad jeho penězi. Žena také ví, že pokud označí za otce někoho jiného, udrží rodinu pohromadě a za několik let její lež vyjde najevo, bude jí zřejmě odpuštěno.

Nový zákon je převratný, protože ženám tuto moc bere. Nyní pokud muž propásne půlroční lhůtu (o které často ani neví), často už ani nechce vědět, čí dítě vychovává. Delší lhůta znamená, že ženy nebudou moci o otcovství lhát v takové míře, jako doposud.