Na akci promluví mimo jiné slavný tenisový reprezentant Milan Šrejber, kterého chce manželka aktuálně odrbat o dítě a o miliardy korun.

V České republice proběhne ročně přes 20 tisíc soudních sporů o děti. V neuvěřitelných 92 procentech získávají děti matky, přestože má dítě právo na oba oba rodiče a otcové mají često stejné, nebo dokonce lepší zázemí a výchovné předpoklady.

Příští týden v úterý 21. 6. se bude u soudu domáhat otec Václav Kříž tří milionů korun za to, že mu soud neumožnil rekordních 18 let styk s dítětem. Matka porušovala na radu svých advokátek všechna nařízení soudu, ale ten nedokázal zajistit otci a dítěti vzájemný kontakt.

Někdy v polovině týdne má jít v parlamentu do třetího čtení novela zákona o rodině, která posiluje práva dětí na oba rodiče. Novela poslance Staňka se sice prokousala daleko, ale stále jí stojí v cestě komunisté a feministky.

Žádná z advokátek, která radila matkám porušovat zákon a rozhodnutí soudu, dosud nebyla potrestána. Vyskytují se i psycholožky, které beztrestně matkám dodávají na objednávku lékařské zprávy (většinou postavené na tom, že se má dítě s matkou skvěle, ale u otce trpí).

Jeden z pořadatelů Prvního dne otců Hnutí K213 má předsedu ve vězení, kde držel hladovku za rovnoprávnost tatínků.

Další z pořadatelů Stridavka.cz a hnutí Spravedlnost dětem prohlásili: "Chceme akcí podpořit význam otcovství v naší společnosti, větší zapojení tátů do výchovy dětí, péči obou rodičů o děti."