Alespoň si to myslí aktivisté prosazující práva gayů a lesbiček.

O tom, zda sňatky osob stejného pohlaví mají být v Kalifornii zakázány, budou tamní voliči v referendu rozhodovat 4. listopadu.

Z hollywoodských celebrit zatím nejhlouběji do kapsy sáhli herec Brad Pitt a režisér Steven Spielberg. Každý na kampaň proti zákazu homosexuálních manželství věnoval 100.000 dolarů (téměř 1,8 milionu korun).

Aktivista za práva gayů a lesbiček Jonathan Lewis si myslí, že je na čase, aby se osobnosti hollywoodského zábavního průmyslu konečně postavily do čela kampaně proti "Návrhu osm", který se týká zrušení možnosti manželství osob stejného pohlaví.

Od května, kdy kalifornský nejvyšší soud legalizoval homosexuální sňatky, toho využily stovky párů. Nicméně odpůrci manželství osob stejného pohlaví, jako jsou konzervativní a náboženské skupiny, dosáhli toho, že se v referendu bude hlasovat o dodatku kalifornské ústavy, který by povoloval manželství jen mezi mužem a ženou.

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění má tábor zastánců práva na homosexuální sňatky převahu nad jeho odpůrci. Proti jeho zrušení by se vyslovilo 55 procent dotázaných, pro 38 procent.

Nicméně zastáncům zákazu se zatím podařilo získat více peněz na jejich kampaň.

Elton nepomůže
Časopis pro gaye a lesbičky IN Los Angeles minulý měsíc upozornil na to, že táboru zastánců homosexuálních svazků nepřispěla řada celebrit známá svou homosexuální orientací nebo podporou této menšiny. Jmenoval například zpěvačku Melissu Etheridgeovou nebo zpěváka Eltona Johna.

Mnozí v Hollywoodu však s takovým přístupem nesouhlasí a tvrdí, že o publicitu k nezaplacení se stoupencům sňatků osob stejného pohlaví postarala oblíbená moderátorka, bavička a herečka Ellen DeGeneresová, která se v srpnu vdala za svou dlouholetou přítelkyni, australskou herečku, Portiu de Rossiovou.

DeGeneresová se také pro sňatky gayů a lesbiček v Kalifornii veřejně vyslovila ve své televizní show i jinde, kde vystupovala jako host.

Konzultant odpůrců "Návrhu osm" přesto říká, že peníze hrají důležitou roli. "Komunikovat s voliči je v Kalifornii velmi drahé," vysvětluje a dodává, že finanční podpora od celebrit má trochu větší váhu, protože upoutá pozornost médií. Myslí si, že poté, co přispěli Pitt a Spielberg, přijdou i další peníze.

Ale účast známých tváří může mít i naprosto opačný efekt. Mluvčí kampaně "Ano Návrhu osm" Jennifer Kearnsová říká, že poté, co média informovala o příspěvku Brada Pitta, jim jistý člověk přispěl stejně vysokou částkou. "Účast celebrit tedy někdy může mimoděk pomoci té druhé straně," podotýká.