Když vidí pánové červenou, vidí před sebou sex. Ženské tělo v červené barvě totiž v jejich mozku evokuje vášeň.

Psychologové z newyorksé University of Rochester došli k tomuto závěru při pěti experimentech. Podle závěrů těchto pokusů ženy v červených šatech vzbuzují v mužích vášeň a ti v nich vnímají opačné pohlaví jako atraktivnější.

243439:gallery:true:true


Červená barva má vliv na vnímání mužů obecně. Nemusí být totiž jen na šatech. V jednom pokusu newyorští psychologové ukazovali mužům průměrně atraktivní ženy, jejichž podobizny byly vytištěny na červeném pozadí. Pak ty samé obličeje předložili dobrovolníkům také na bílém, šedém či zeleném pozadí. V dalším pokusu pak ukazovali pánům stejné ženy v různých šatech – červené či modré barvy.

Muži jako nejatraktivnější hodnotili ženy na červeném pozadí. Byly pro ně přitažlivější fyzicky i sexuálně. A když měli srovnat, kterou ženu by raději vyzvali na rande, jestli tu v červených či modrých šatech, volili variantu v rudém oděvu. Ale ochotnější také byli za takto oblečenou ženu utrácet své peníze.

Podle newyorských psychologů by fenomén mohla vysvětlit evoluce a dědičné dispozice po našich předcích. Samice primátů totiž ukazují samcům červené části svého těla, když jsou v říji a snaží se je lákat ke kopulaci. Odborníci už v minulosti prokázali, že muže také vzrušuje červená rtěnka u žen, neboť prokrvené a rudé rty odpovídají tomu, že je dotyčná žena sexuálně vzrušená.