Ve své studii o tom informovali psychologové z Northern Illinois University. Autor výzkumu Brad Sagarin sledoval skupinku lidí provozujících SM praktiky a měřil u nich hladinu stresového hormonu kortizolu před, během a po milostných hrátkách. Prudký nárůst kortizolu zaznamenal doktor Sagarin u těch, kteří byli v SM hrátkách v pasivní roli. K nárůstu došlo pouze na začátku a během akce se postupně hladina snižovala, až po 40 minutách, pokud vše probíhalo dobře, byla hladina v původní normě. U osob aktivních v SM praktikách k žádnému nárůstu kortizolu nedošlo.

V příštím pokusu pak měřili odborníci z Illinois hladinu testosteronu u 45 mužů a žen provozujících opět SM hrátky. Prudký nárůst pak zaznamenali jen u žen v pasivní roli. Podle expertky z Univerzity v Pise Donatelly Marazzitiové nárůst hladiny mužského pohlavního hormonu pomáhá ženám zvládnout agresivní povahu SM sexu.

Páry, u nichž SM hrátky probíhaly bez problémů a užívaly si je, uváděly největší partnerskou blízkost a porozumění. Dokonce je takový sex sbližoval a upevňoval jejich vztah.

„Když je pohlavní styk souhlasný na obou stranách, nepůsobí stres, i když se jedná o extrémní formy sexu,“ zhodnotila závěry americké studie pro New Scientist doktorka Marazzitiová.