.
Autor: Shutterstock.com

Nejnovější výzkumy na ně prozradily také to, že si občas v milostných dotaznících rádi vymýšlejí, ale odborníci jejich nevinné lži většinou odhalí.

Především starší generace má představu o tom, že dnešní sexuální život mladších je ještě nevázanější než byl ten jejich v zlatých šedesátých letech – bez AIDS a s životním stylem hippies. Pravdou je spíš opak. „Výsledky výzkumu nás příjemně překvapily, přes všechno, co se tvrdí – že neustále klesá věk prvního styku a stoupá počet partnerů za život – podle nich to vůbec není pravda. Věk prvního styku zůstává na osmnácti letech u mužů i žen...“ řekl populární český sexuolog Petr Weiss slovenskému Novému Času Neděľa.

Jak se lže v dotazníku
Ovšem asi se tak úplně všemu nedá věřit. Dotazníky pro výzkum jsou sice anonymní, ale stejně si v nich leckdo leccos přikrášlí nebo upraví. Například počet sexuálních partnerů za život. „Muži v průměru uvádějí 9 partnerek za život a ženy 6 partnerů. Přičemž trend je takový, že u mužů toto číslo klesá a u žen se naopak zvyšuje.

To je nesmysl, protože čísla by měla být přibližně stejná. Muži mají tendenci ze zjevných důvodů počty nadhodnocovat a ženy zase ze společenských hledisek ubírají,“ vysvětluje Petr Weiss. Všichni tedy tak trochu lžou, ale i tak je výzkum určitě cenným dokumentem o tom, jak žijeme. A nejen u nás. Prý všude ve světě muži uvádějí skoro dvojnásobná čísla než ženy. Odlišné je ale to, kolik partnerů přiznávají české ženy. Například ve Francii a USA přiznají dámy jen tři sexuální partnery.

Děti podle plánu
Podle Petra Weisse je také příjemné zjištění, že Češi používají stále víc antikoncepci. Ženy hormonální a muži kondomy s náhodnými partnerkami. Díky tomu klesl počet interrupcí oproti roku 1989 přibližně o tři čtvrtiny. „Dnes si ženy mohou skutečně samy naplánovat, kdy chtějí otěhotnět, a je pravděpodobné, že každé dítě, které bude počaté, bude i chtěné,“ tvrdí sexuolog.

Plastická chirurgie dokáže zázraky.
Autor: Shutterstock.com

Co ženy milují
Výzkum se dotýká i sexuálních praktik. Například v kolonce masturbace se k ní přihlásilo 90 procent mužů a 65 procent žen, ačkoliv Freud od pradávna tvrdil, že není člověka, který by někdy v životě nemasturboval. Potvrdilo se také, že klitoris je hlavním zdrojem sexuálního vzrušení u žen, zatímco vaginálně vzrušivých je jen 13 procent.

„Měl jsem pacientku, která až trpěla poruchou dráždivého klitorisu. Stačilo, že jen třením klitorisu o kalhotky při chůzi dosahovala orgasmu. Bylo to pro ni tak obtížné, že jsme se rozhodli klitoris jí odstranit. Nevýhodou teď je, že bohužel v budoucnu nebude dosahovat orgasmu ani při milování...“ vypráví Petr Weiss.

Sexuální revoluce v Čechách
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Na délce nezáleží
Výzkumem se také potvrdila některá tvrzení, o nichž jsme měli pochybnosti. Například to o délce penisu a jeho vlivu na ženský orgasmus. Nejvíce – 46 procent žen – sice diplomaticky prohlásilo, že nemá srovnání, ale další nejpočetnější skupina (27 procent) uvedla, že necítí rozdíl.
Zajímavá je i ta část dotazníku, která zkoumá tzv. komerční sex. Jen 3 procenta žen uvedlo, že někdy v životě poskytly sex za peníze. Na druhé straně styk s prostitutkou mělo 14 procent mužů, ale pozitivní je to, že kondomy při tomto styku nepoužívalo jen 9,4 procent mužů.

Sexuologové uzavřeli svůj výzkum pozitivním zjištěním, že Češi jsou nyní zodpovědnější v sexu než před dvaceti lety, že jsou tolerantnější k homosexualitě a že s jejich promiskuitou to není tak zlé, jak se předpokládalo.