Andropauza nemusí postihnout každého muže a také během ní nedochází k tak náhlému poklesu hladiny testosteronů, jak to občas bývá při menopauze u žen. Díky tomu nejsou projevy andropauzy tak výrazné. Hladina testosteronu klesá s přibývajícím věkem postupně. U některých mužů už od třiceti let, u jiných až ve vyšším věku (asi 30 procent mužů se do přechodu dostane kolem padesátky). Pravděpodobnost přechodu se zvyšuje zejména u lidí s metabolickým syndromem (obezita, nedostatek pohybu). Ti mívají kvůli způsobu svého života nižší hladinu testosteronu.

Co je testosteron?

Testosteron je nejdůležitější mužský pohlavní hormon, který muže činí mužem. Tvoří se v Leydigových buňkách ve varlatech a z nich se dostává do krevního oběhu, odkud ho čerpají jednotlivé orgány. Neovlivňuje však pouze sexualitu a psychiku. Je nezbytný pro mužskou sexuální a duševní pohodu muže i pro celkové zdraví.

Testosteron

  • se podepisuje na množství ochlupení po těle a stejně tak ovlivňuje jeho případné vypadávání (zejména vousy na obličeji).
  • ovlivňuje také přeměnu a hloubku mužského hlasu.
  • je důležitý při tvorbě a udržování zdravé struktury kostí.
  • přispívá k tvorbě červených krvinek a k následnému transportu kyslíku.
  • zabezpečuje duševní rovnováhu a ochraňuje před negativními náladami, je odpovědný za intenzitu paměti, orientaci, koordinaci a koncentraci.
  • reguluje touhu po sexu, udržuje sexuální funkce a zajišťuje produkci spermií
  • testosteron odpovídá za tělesnou konstituci muže, zlepšuje náladu, dodává energii.


Otestujte se! Pánové, jste v přechodu?
Andropauza se projevuje i ztátou erekce a sníženou chutí na sex.
Autor: scom

1. Pociťujete nedostatek energie?
2.Máte méně síly a vytrvalosti?
3. Zvýšila se vaše hmotnost?
4.Máte pocit, že vás méně těší život?
5. Máte pokles sexuality?
6.Býváte často náladový?
7.Jsou vaše erekce slabší?
8. Cítíte omezení pohyblivosti?
9.Usnete někdy po obědě?
10.Zhoršila se vaše pracovní výkonnost?

Jestliže vaše odpověď byla ANO víckrát než pětkrát, měli byste vyhledat specialistu – androloga nebo urologa.

 


Projevy andropauzy:

- snížená chuť na sex
- ztráta erekce
- depresivní nálady
- zvýšená únava
- vztahovačnost, pocit odcizenosti i s blízkými
- omezování společenského života
- špatný spánek
- bolesti kloubů a svalů
- špatná soustředěnost
- zhoršování paměti
- nadměrné pocení a podobně
- gynekomastie – tlak v prsní žláze
- změny ochlupení a ztenčování kůže

Pozor!

Tyto potíže nemusí být vždy jen projevem andropauzy. Může jít o kombinaci hormonálních, cévních a psychických příčin. Důležité je proto navštívit androloga nebo urologa. Pokles tvorby testosteronu se dá léčit kombinací hormonálních, cévních a psychických příčin. Důležité je proto navštívit androloga nebo urologa. Pokles tvorby testosteronu se dá léčit. Buď tabletami, nebo injekcemi (na ty pacient přijde 4x ročně a měl by se vrátit „do normálu“).

Existují také preparáty, které můžete v lékárně koupit i bez receptu. Ty pomáhají zmírňovat mnohé z uvedených potíží. Obsahují totiž některé důležité látky jako například včelí produkty, ženšen, česnek, kozlík lékařský, meduňku, magnezium, zinek, železo, selen, vitaminy A, C, D, E a řady B.

Léčba v období andropauzy

Pro ty, kteří z nějakého důvodu nechtějí užívat léky a hormonální preparáty je k dispozici alternativní způsob léčby (podobně jako už žen), která je založená na vitamínech, extraktech z bylin, včelí mateřské kašičce a minerálech a stopových prvcích.

Existují i testosteronové gely, které si naneste přímo na kůži a tělo si z nich vezme potřebnou dávku hormonu.

Další možností jsou injekce s hormony. Pacientovi se aplikuje jedna injekce, po šesti týdnech druhá a potom se přejde na interval tří měsíců. Jinak řečeno, injekce se aplikuje čtyřikrát do roka, což stačí k zabezpečení normální hladiny testosteronu. Tato dávka stačí na celý rok a eliminuje příznaky andropauzy.