Zatímco pánové typu Davida Beckhama u většiny dam štěstí nemají, zajímavější pro něžné pohlaví je nová generace mužů, která své protějšky svádí kombinací mužnosti a kuchařského umění - gastrosexuálové.

Pánové vládnoucí kuchyni, jež jsou schopni připravit skvostně vypadající lahůdky jako Gordon Ramsay či Jamie Oliver vsadili na dobrou kartu. Podle průzkumů totiž muži kuchaři ženám skutečně imponují.

Podle britských odborníků je při výběru partnera u mužů kuchařský um stejně důležitý jako plat, sociální status, osobnostní charakteristiky a vzhled. Vaření se tak z typicky femininní činnosti stává macho dovedností pořádného chlapa, který je nejen mužný, ale dokáže ženu uchvátit delikátním pokrmem.

Z britského průzkumu vyšlo najevo, že 48 procent osob přiznává, že kuchařské umění protějšek činí atraktivnějším a 23 procent mužů ve věku mezi 18 a 34 roky přiznává, že se vařením snažilo či snaží svést ženu.

V Británii vaří rodině a přátelům 60 procent mužů, přičemž dávají přednost zahraniční kuchyni před tou národní. Muži také častěji než ženy experimentují a zkoušejí inovace vlastních receptů. Vaření jim v průměru trvá 41 minut. Po válce v Británii pomáhalo v kuchyni jen 27,5 procenta mužů, dnes je to 66,5 procenta.

Zájem o vaření ale u mužů neznamená, že by se více zajímali o jiné činnosti v domácnosti. Ženy tak sice mohou získat výtečného kuchaře, ale na údržbu čistého domova budou stejně z větší části samy.

"Gastrosexuály mohou být muži či ženy, ale dominuje u nich obvykle láska k jídlu. Mužští gastrosexuálové se ale už nespokojí s tradičním obsahem své kuchyně. Hledají něco mnohem zajímavějšího, co by uspokojilo jejich chutě, zapálení a úsilí," uvedl autor studie společnost PurAsia.