Dejte průchod emocím

Naše pracovní i životní postavení nás často omezuje a nedovolí nám projevit své pravé já. Přitom každý z nás občas potřebuje vybít agresi, udělat něco bláznivého. Pokud to nemůžeme odžít během dne, dáme těmto pocitům průchod ve spánku. A tak se často stává, že ve snech vyjde najevo to, co potlačujeme. Například se nám zdá o člověku, po kterém tajně toužíme.

Proč nás straší noční můry

Ocitli jste se v těžkém životním období a řešíte problémy? Pak se nelekejte, že se to projeví ve vašich snech. Mohou se v nich objevit vraždy, popravy, krveprolití. Pokud konkrétní problém nezvládnete, pak vás sen může pronásledovat opakovaně a často se promění i v noční můru.

...
Autor: Shutterstock

Můj zážitek

"Obvykle spím jako dřevo. Zvonění budíku ve mně vyvolá takový šok, že okamžitě zapomenu, co se mi v noci zdálo. Tentokrát to ale bylo jiné. Zdál se mi velmi silný sen, který se mě osobně hodně dotýkal. Navíc se mi několikrát po sobě vrátil."
"Byl to spíš takový krátký, ale docela nepříjemný výjev. Odehrával se na pohřbu člověka, o kterém vím, že žije. Naopak smuteční hosté byli lidé, kteří jsou vážně nemocní,  nebo už dlouho nejsou mezi námi. Já jediná jsem byla „skutečná“. Navíc všichni zúčastnění byli mně dost blízcí lidé. Sen mi naháněl strach a nerozuměla jsem mu."

Žiju ve strachu

"Abych si všechno ujasnila, rozhodla jsem se zjistit, co mi mé sny vlastně sdělují. A protože mám ráda „věci mezi nebem a zemí“, navštívila jsem Noiru – mladou ženu, která se věnuje magii, věštění a výkladu snů. Vede odborné semináře, kurzy i individuální terapie a mnoha lidem pomohla najít cestu z potíží."

...
Autor: Shutterstock

Setkala jste se s jiným světem, s říší mrtvých. Není to nic neobvyklého. Lidé, kteří jsou již po smrti, se ve snu objeví mladí, v plné síle. Vypadá to, že se bojíte, abyste nepřišla ještě o ty, kteří jsou naživu. Máte strach, že zůstanete sama. Podstatou problému je utrpení, které vnímáte, a snažíte se z toho vymanit, abyste mohla žít,“ říká Noira. Měla pravdu. Obava o mé blízké mě skutečně provází na každém kroku. Je mi líto těch, kteří trpí, a já pro ně nemohu nic udělat. „Myslete na sebe, nemějte výčitky, jsou zbytečné. Vy potřebujete prostor pro svůj osobní život,“ vysvětlila mi Noira.

Běžná věc

Abychom důkladně svým snům porozuměli, museli bychom si je podle Noiry nějakou dobu zapisovat. Díky tomu je možné se zbavit nočních můr a uzdravit svůj organismus. „Když klientovi odhalím konkrétní problémy, nastartuju tak zároveň léčebný proces, a on často hned pocítí úlevu,“ říká Noira a varuje, abychom si sny nezkoušeli vykládat sami. K výkladu je zapotřebí mít hluboký vhled do minulosti, kultury, mytologie. Je potřeba znát, jaký význam mají čísla či barvy. „Člověk se také nedokáže odosobnit natolik, aby si uvědomil správné souvislosti. Většinou se ve snu totiž promítne i to, co si nechce připustit. Pro výklad je vhodné najít si partnera, třeba psychoterapeuta,“ uzavírá naše setkání Noira.

Co jsou to vlastně sny?

Myšlenky a představy, které vycházejí z našeho podvědomí. My na ně během spánku hledáme odpovědi. Mažou se při tom hranice mezi minulostí, současností a budoucností. Často v nich ztrácí význam logika, proto v nich můžeme například létat.