"Jde o stav způsobující zhoršení kvality močení," představuje problém nás mužů primář Urologického oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze doc. MUDr. Jaroslav Novák, CSc. "Varující je časté močení. Zdravý muž by neměl v noci chodit na toaletu vůbec a přes den tak čtyřikrát až pětkrát - tedy při standardním příjmu tekutin."

Problémy s prostatou obvykle začínají nočním močením. Přitom močení déle trvá, nemocný musí více tlačit, močí i nadvakrát. "Proud moče je užší a přitom přetrvává pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře," varuje primář Jaroslav Novák. "To jsou prvotní příznaky, které signalizují, že není něco v pořádku. V tom případě už to chce vyhledat lékaře."

"Hodně záleží na tom, zda si těchto změn muž včas všimne a začne s tím něco dělat, nebo zda celou situaci podcení a prostě nic neřeší," říká dále docent Jaroslav Novák. "V zásadě existují dva druhy mužů. Jedni - tak trochu i pod vlivem médií - navštíví lékaře i když to není úplně třeba, což je v konečném důsledku dobře. Opakem je pak druhá skupina mužů, která si problém s prostatou vůbec nepřipustí a neléčí se, což může mít nepříznivé důsledky."

Hodně mužů má strach, že bude mít prostata vliv na jeho sexuální život.
Tady docent Novák všechny muže uklidňuje. "Na erekci prostatické změny vliv nemají. Na druhou stranu ale problémy s močením mohou snižovat kvalitu sexuálního života. Především ve smyslu ztráty zájmu, tedy libida. Z toho mohou pramenit velké zdravotní i sociální potíže," varuje primář Jaroslav Novák. Jednoduše řečeno: neléčíš se, sex si moc neužiješ. A partnerka už vůbec ne.

A jak prostatu léčit? V podstatě to není složité. V každém případě to chce ale začít včas. Mnoho lidí při léčení prostaty sází na přírodní medicínu - nyní lze první z těchto léků (Prostamol UNO) v lékárně koupit bez lékařského předpisu. Tyto preparáty by se měly používat po dobu tří měsíců. Pokud po této době nedojde ke zlepšení stavu, je to varování, aby pacient vyhledal urologa, který rozhodne o dalším postupu.

A pokud léčba medikamenty není úspěšná a problémy přetrvávají, je nutná
- a také podstatně nepříjemnější - léčba operační. Ta se provádí především endoskopickým nástrojem zavedeným močovou trubicí. Tedy opravdu nic příjemného.

A jak tedy raději předcházet problémům s prostatou? Především pravidelně močit, nezadržovat moč a věnovat se pravidelně sexuální aktivitě. A čeho se raději vyvarovat? Především kořeněným jídlům, alkoholu a kávě.