Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pompeo si řekl o dostavbu Dukovan a rozzuřil Čínu. Monika přišla v lodičkách po Vivien

Aktualizováno -
12. srpna 2020
19:45
Autor: sab, ČTK, vei - 
12. srpna 2020
09:00

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo měl druhý den oficiální návštěvě v Česku nabitý program. Ve středu před polednem dorazil do Kramářovy vily v Praze, kde už ho čekal premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika. Blankytně modré šaty doplnila lodičkami, ve kterých se před rokem ukázala její dcera Vivien na recepci na francouzské ambasádě. Poté oba státníci vystoupili ve Strakově akademii a odmítli posilování vlivu Ruska a Číny. Pompeo se také jasně přihlásil o zakázku na dostabu jaderné elektrárny Dukovany. Babiš zmínil, že zájem americké strany vnímá, ale že probíhá notifikace v rámci Evropské unie. V Senátu se Pompeo znovu obul do Číny a vysekl poklunu šéfovi horní komory Miloši Vystrčilovi (ODS) za jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan. Návštěvu zakončil schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem a v doprovodu kardinála Dominika Duky zavítal i do katedrály sv. Víta. Čínská ambasáda v Česku považuje ministrovy výroky za neopodstatněné útoky. Tým Blesk Zpráv sledoval státní návštěvu online.

  • S ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) Mike Pompeo v úterý řešil vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo rozvoj ekonomické spolupráce. Hovořili také o mobilních sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií, a uctili památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

  • Ve středu Pompea přijal premiér Andrej Babiš (ANO). Oběd si dali společně v Kramářově vile s vicepremiérem a ministrem dopravy a průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).
  • Pouze zdvořilostní bylo setkání s prezidentem Milošem Zemanem
  • V horní komoře parlamentu přednesl projev, předtím se ještě setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a podpořil jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan, kterou jinak česká vláda i prezident kritizují.
  • Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko. Jde o první návštěvu ministra zahraničí USA v ČR od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová.

Mike Pompeo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
15:03
12. 8. 2020

„Byli jsme vždycky s vámi. Když konečně padla železná opona, Američané byli rádi,“ řekl v Senátu Mike Pompeo a ve svém projevu připomněl důležitost pádu komunistického režimu v Česku. Vzpomněl a vyzdvihl také bývalého prezidenta Václava Havla. Při vzpomínání na dobu před třiceti lety citoval také jeho slova: „Žijeme ve složité době“.

Pompeo také varoval před autoritářskými režimy. „Rusko se snaží podkopávat vaši bezpečnost, snaží se měnit vaši historii, toho jsme si všimli,“ řekl a zmínil dezinformační kampaně Ruska i Číny.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Senátu.
14:57
12. 8. 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil připomněl vystoupení prezidenta Václava Havla v Kongresu USA. Uvedl, že je rád, že americký ministr zahraničí vystoupí v českém Senátu s projevem po symbolických třiceti letech od slavného Havlova projevu. Nejprve si však spletl letopočet.

Senát je podle Vystrčila nejsvobodnější a nejdemokratičtější institucí v České republice. „Jsme velmi rádi, vážený pane ministře, že jste dnes mezi námi, vítejte v českém Senátu, mikrofon je váš,“ vyzval k proslovu Pompea Vystrčil.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Senátu Miloš Vystrčil Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Senátu Miloš Vystrčil Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Senátu Miloš Vystrčil
14:52
12. 8. 2020

Mike Pompeo dorazil do hlavního jednacího sálu Senátu. Při jeho příchodu se ozval mohutný potlesk, někteří senátoři si ho dokonce natáčeli na mobilní telefony. Byli ale i tací, kteří netleskali, všichni však stáli. Nyní zní národní hymny - nejprve ta česká, poté americká.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Senátu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v Senátu.
14:47
12. 8. 2020

Ministr Pompeo dorazil do českého Senátu. Jedná s ním předseda Senátu Miloš Vystrčil a předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer jednali 12. srpna 2020 v Praze s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.
14:45
12. 8. 2020

Senátoři si čekání na amerického ministra Pompea krátí fotografováním. 

Senátoři si čekání na amerického ministra Pompea krátili fotografováním. (12. 8. 2020)
14:42
12. 8. 2020

Americký ministr zahraničí má při příjezdu do Senátu zpoždění. Senátorům, kteří jsou už připraveni v jednacím sále, to anglicky oznámil tajemník Petr Kostka. 

14:37
12. 8. 2020

Senátoři usedají do jednacího sálu, Mike Pompeo ještě do Valdštejnského paláce nedorazil.

Přípravy v Senátu na vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea (12.8.2020) Přípravy v Senátu na vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea (12.8.2020) Přípravy v Senátu na vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea (12.8.2020) Přípravy v Senátu na vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea (12.8.2020)
14:31
12. 8. 2020

„Jsme na něj zvědavi. Myslím si, že je to i takový bonus pro Miloše Vystrčila za odvážný krok cesty na Tchaj-wan,“ řekl mimo jiné v sídle Senátu reportérce Blesk Zpráv před příjezdem amerického ministra zahraničí europoslanec, senátor a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS). 

Video  
Video se připravuje ...
14:20
12. 8. 2020

Reportérovi Blesk Zpráv se podařilo získat kompletní program Moniky Babišové a Susan Pompeové. Po společném obědě na terase Kramářovy vily vyrazí ženy na procházku po Karlově mostě a také obě dvě navštíví prodejnu českého výrobce křišťálu Moser.

14:17
12. 8. 2020

Ve Valdštejnském paláci už očekávají příjezd amerického ministra Pompea a před budovou Senátu vyhlížejí jeho delegaci. Zatím však dorazili zejména velvyslanci, mezi nimi třeba francouzský či turecký. Většina senátorů už se přesunula k jednacímu sálu.

Ve Valdštejnském paláci očekávají příjezd amerického ministra Pompea a před budovou Senátu vyhlížejí jeho delegaci. Většina senátorů už se přesunula k jednacímu sálu. (12. 8. 2020) Ve Valdštejnském paláci očekávají příjezd amerického ministra Pompea a před budovou Senátu vyhlížejí jeho delegaci. Většina senátorů už se přesunula k jednacímu sálu. (12. 8. 2020) Ve Valdštejnském paláci očekávají příjezd amerického ministra Pompea a před budovou Senátu vyhlížejí jeho delegaci. Většina senátorů už se přesunula k jednacímu sálu. (12. 8. 2020)
14:10
12. 8. 2020

Oba politici reagovali na tiskové konferenci také na situaci v Bělorusku, kde jsou po prezidenstkých volbách, které měl opět vyhrát prezident Lukašenko, tvrdé boje v ulicích. 

„Je šokující, co se děje v Evropě, tak blízko u nás. Je to skandální. Věřím, že EU nezůstane jen u deklarací. Jaký je tam režim, je nepřijatelné, co se děje v ulicích je nepřijatelné. Buď Evropská rada, nebo Evropská komise nebo by měla přijít s nějakým návrhem,“ reagoval ostře český premiér Babiš. 

„Sledovali jsme protesty a podporujeme, aby byli protestující chráněni a aby nebyli zraňováni. Je to v zájmu všech. Budeme dále hovořit o riziku pro běloruské lidi. Chceme, aby měli svobodu, stejně u lidí na celém světě,“ řekl Pompeo. 

14:06
12. 8. 2020

Co všechno zaznělo na tiskové konferenci? Kompletní přehled se dočtete zde.

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020) Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020)
14:04
12. 8. 2020
!

Pompeo v Praze na Tiskové konferenci po boku s Andrejem Babišem řekl, že jedině ve spojení se západní mocností může být jaderná energetika v Česku a evropském regionu bezpečná.

„Je obrovská příležitost zvýšit energetickou bezpečnost nejen pro Českou republiku, ale pro celý region. Ať je to elektrárna západního modelu, která bude udržitelná. Když dovolíte těmto národům, aby vám s tím pomohly, tak to ohrozí vaši svobodu a suverenitu a my chceme, aby Česká republika se nakonec dobře rozhodla, aby distribuovala elektřinu tak, jak je důležité pro Českou republiku a aby to byl obchodní model, který je udržitelný podle práva a podle zákona a tyto věci dostanete, když se spojíte v partnerství se západním národem,“ 

„Já i pan premiér máme společný názor na to, jak by to mělo být v České republice vybudováno. Je to neměřitelná hodnota,“ dodal šéf americké diplomacie. 

„Jste naším silným a rostoucím spojencem,“ připomněl pak Babišovi několikrát během tiskové konference. Odpoledne čeká Pompea program v Senátu a také zdvořilostní setkání s prezidentem Milošem Zemanem. 

14:03
12. 8. 2020

Podívejte se na fotografie, ze společné tiskové konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Strakově akademii. 

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020) Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020) Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020)
13:34
12. 8. 2020

„Rusko se snaží zničit západní demokracie a západní alianci. Jsem přesvědčen, že Moskva neuspěje,“ řekl ve svém proslovu Pompeo a pak dlouze mluvil o sítích nové generace 5G. „Partnerství s ruskými a čínskými partnery by ohrozilo vaší státní bezpečnost a suverénnost,“ zmínil v tomto kontextu. 

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO).
13:20
12. 8. 2020

Během tiskové konference jsou povoleny jen dva dotazy. Jeden z české strany, jeden z americké. Na místo již dorazily delegace obou stran.

13:18
12. 8. 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) a americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazili do Strakovy akademie přes zahradu. Babiš šéfovi americké diplomacie vysvětloval, že celá budova nedávno prošla rekonstrukcí.

13:16
12. 8. 2020

A co bylo na obědovém menu? Podle zjištění reportéra Blesk Zpráv dostali jak muži ve vnitřku Kramářovy vily, tak ženy na zahradě stejné chody. Jako předkrm se podávala šunka z černého prasete s bílou hořticí, hlavní chod byla křepelka bez kosti s husímy játry, celerem a bílými hříbky a k desertu meruňkový sorbet. 

Obědové menu v Kramářově vile, které bylo servírováno českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a americkému ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi. Jejich manželky dostaly to samé (12.8.2020)
13:11
12. 8. 2020

Takto vypadalo jednání mezi politiky v Kramářově vile. Nyní jsou již Babiš s Pompeem na cestě do Strakovy akademie, kde proběhne tisková konference.

Jednání amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO) v Kramářově vile (12.8.2020) Jednání amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO) v Kramářově vile (12.8.2020) Jednání amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO) v Kramářově vile. Účastnil se i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) (12.8.2020)
13:01
12. 8. 2020

Novináři jsou již připraveni v tiskovém sálu Úřadu vlády ČR, kde proběhne tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak podotkl reportér Blesk Zpráv, místnost dlouho nebyla tak zaplněna. Tiskovka začne ve 13:20 a na Blesk Zprávách ji můžete sledovat živě.

Novináři jsou již připraveni v tiskovém sálu Úřadu vlády ČR, kde proběhne tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Novináři jsou již připraveni v tiskovém sálu Úřadu vlády ČR, kde proběhne tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO).
12:47
12. 8. 2020

Zatímco Pompeo s Babišem, vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) obědvají v Kramářově vile, manželky Monika Babišová a Susan Pompeová mají samostatný oběd na zahradě sídla českých premiérů. Připraven byl pro ně stůl se jmenovkami. 

12:30
12. 8. 2020

A tady máme další snímky z Kramářovy vily, na kterých můžete vidět premiéra Andreje Babiše (ANO) s chotí Monikou i šéfa americké diplomacie Mikea Pompea s ženou Susan.

Kramářova vila: Mike Pompeo a Andrej Babiš (12. 8. 2020) Kramářova vila: Mike Pompeo, Andrej Babiš, Monika Babišová a Susan Pompeová (12. 8. 2020) Kramářova vila: Mike Pompeo, Andrej Babiš, Monika Babišová a Susan Pompeová (12. 8. 2020) Kramářova vila: Mike Pompeo a Andrej Babiš (12. 8. 2020)
12:17
12. 8. 2020

Vraťme se ještě jednou k lodičkám Moniky Babišové, které loni na recepci na francouzské ambasádě ukázala na nohou její dcera Vivien. Tady nabízíme snímky z tehdejší akce.

Recepce na francouzské ambasádě: Detail Vivien Babišové (11.7.2019) Recepce na francouzské ambasádě: Detail lodiček Vivien Babišové (11.7.2019) Recepce na francouzské ambasádě: Vivien Babišová (11.7.2019)
12:05
12. 8. 2020

Podívejte se na další snímky z Kramářovy vily. Mnohem více jich najdete v galerii článku.

Kramářova vila: Monika Babišová (12. 8. 2020) Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020) Kramářova vila: Andrej Babiš (ANO) a Mike Pompeo (12. 8. 2020)
11:53
12. 8. 2020

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazil do Kramářovy vily. Stejně jako jeho manželka, i on se šel nejdříve vyfotit s českým premiérským párem. Manželka Susan mu před tím upravila vlasy a kravatu, aby vypadal reprezentativně.

Video  
Video se připravuje ...
Manželka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea upravila před focením s Babišovými svému muži vlasy, aby vypadal reprezentativně (12.8.2020)

vvogh.t ( 16. září 2020 19:42 )

Čína musí být potrestána za rozšíření Covid-19

xiioma ( 13. srpna 2020 08:29 )

brugal

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:03 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:02 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa