Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Pompeo si řekl o dostavbu Dukovan a rozzuřil Čínu. Monika přišla v lodičkách po Vivien

Aktualizováno -
12. srpna 2020
19:45
Autor: sab, ČTK, vei - 
12. srpna 2020
09:00

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo měl druhý den oficiální návštěvě v Česku nabitý program. Ve středu před polednem dorazil do Kramářovy vily v Praze, kde už ho čekal premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika. Blankytně modré šaty doplnila lodičkami, ve kterých se před rokem ukázala její dcera Vivien na recepci na francouzské ambasádě. Poté oba státníci vystoupili ve Strakově akademii a odmítli posilování vlivu Ruska a Číny. Pompeo se také jasně přihlásil o zakázku na dostabu jaderné elektrárny Dukovany. Babiš zmínil, že zájem americké strany vnímá, ale že probíhá notifikace v rámci Evropské unie. V Senátu se Pompeo znovu obul do Číny a vysekl poklunu šéfovi horní komory Miloši Vystrčilovi (ODS) za jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan. Návštěvu zakončil schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem a v doprovodu kardinála Dominika Duky zavítal i do katedrály sv. Víta. Čínská ambasáda v Česku považuje ministrovy výroky za neopodstatněné útoky. Tým Blesk Zpráv sledoval státní návštěvu online.

  • S ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) Mike Pompeo v úterý řešil vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo rozvoj ekonomické spolupráce. Hovořili také o mobilních sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií, a uctili památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Video  Pompeo s Babišem odmítli posilování Ruska a Číny. Američané touží dostavět Dukovany  - abl
Video se připravuje ...

  • Ve středu Pompea přijal premiér Andrej Babiš (ANO). Oběd si dali společně v Kramářově vile s vicepremiérem a ministrem dopravy a průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).
  • Pouze zdvořilostní bylo setkání s prezidentem Milošem Zemanem
  • V horní komoře parlamentu přednesl projev, předtím se ještě setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a podpořil jeho plánovanou cestu na Tchaj-wan, kterou jinak česká vláda i prezident kritizují.
  • Česko je první zastávkou na Pompeově cestě po střední Evropě. Ve čtvrtek ráno bude americký ministr pokračovat do Slovinska, následně navštíví také Rakousko a Polsko. Jde o první návštěvu ministra zahraničí USA v ČR od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clintonová.

Mike Pompeo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
11:40
12. 8. 2020
!

Premiér Andrej Babiš i jeho manželka Monika už čekají na Mikea Pompea u Kramářovy vily v Praze. Monika Babišová dorazila v blankytně modrých šatech bez výstřihu a s odhalenými rameny. Překvapila botami, ve stejných přišla její dcera Vivien loni 12. července na recepci na francouzskou ambasádu. Jde o pestrobarevný kousek za 14 tisíc korun z dílny módního návrháře Christiana Louboutina.

Návštěva Mikea Pompea v Praze: Andrej Babiš (ANO) a Monika Babišová (12. 8.2020) Návštěva Mikea Pompea v Praze: Andrej Babiš (ANO) a Monika Babišová (12. 8.2020) Návštěva Mikea Pompea v Praze: Monika Babišová (12. 8.2020)
11:43
12. 8. 2020

Ihned po příjezdu do Kramářovy vily se manželka amerického prezidenta Mikea Pompea vyfotila s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho chotí Monikou. Ta na setkání zvolila šaty světlé barvy. Jak zjistil reportér Blesk Zpráv, obě dámy si velmi rozumí a během dne vyrazí na prohlídku Karlova mostu v Praze.

Video  
Video se připravuje ...
11:39
12. 8. 2020

Takto vypadal příjezd manželky amerického ministra zahraničí Mikea Pompea Susan do Kramářovy vily na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Video  
Video se připravuje ...
11:20
12. 8. 2020

Předávání dárků s Pompeovou

Manželka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea Susan dostala při příležitosti návštěvy Česka repliku kubistické dózy ve tvaru krystalu od českého architekta Pavla Janáka. Originál je uložen v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Dar jí předala Iva Petříčková, manželka českého minisra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). 

Susan Pompeová oproti domu darovala skleněný přívěsek, který byl vyroben ve městě, kde se narodila. Jeho krabička měla stejný vzor jako halenka, kterou oblékla. Předávání předmětů proběhlo u včerejší večeře.

Doprovodný text k replice kubistické krystalové dózy, kterou v Česku obdržela manželka amerického ministra zahraničí Mikea Pompea Susan (12.8.2020)
10:36
12. 8. 2020
!

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo se v rezidenci amerického velvyslance setkal se zástupci pěti českých a amerických technologických firem. Jednali o kybernetické bezpečnosti.

10:10
12. 8. 2020

Jako projev úcty a respektu k českému Senátu vnímají dnešní vystoupení ministra zahraničí Spojených států Mikea Pompea v horní parlamentní komoře senátoři opozičních stran. Návštěva, kterou čekají odpoledne, ukazuje podle nich, že český Senát je vnímán v zahraničí jako demokratický orgán, kde se hovoří o demokracii a svobodě doma i ve světě. Senátoři by rádi s Pompeem mluvili o kybernetické bezpečnosti a vztazích s Ruskem a s Čínou.

„Máme radost, že i ve Spojených státech je český Senát brán jako orgán velmi demokratický, kde se hovoří o svobodě a který je ústavní pojistkou,“ řekl dnes novinářům předseda senátního klubu STAN Petr Holeček. K rozhodnutí, že Pompeo v horní parlamentní komoře promluví, podle jeho názoru přispěla i loňská návštěva zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) v USA. „Bereme to jako projev respektu a úcty k této instituci, protože se Senát stává posledním útočištěm, kde ještě vliv absolutistického vládnutí není tak patrný,“ doplnil předseda frakce KDU-ČSL Petr Šilar.

„Máme příležitost znovu si uvědomit, jak jsou pro nás transatlantické vazby důležité a kdo jsou naši spojenci. Věřím, že Mike Pompeo podpoří předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) v jeho cestě na Tchaj-wan. Pokud se tak stane, bude to významný signál pro naši zahraniční politiku,“ uvedl první místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

9:55
12. 8. 2020

Z adeptů na post amerického prezidenta je pravděpodobnější, že by do Česka dorazil Joe Biden. Myslí si to bývalý šéf český velvyslanec v USA Michael Žantovský. Naopak Donald Trump podle něj posuzuje země podle jejich „transakčního potenciálu“ a Češi by museli najít výhodu, o kterou Trump stojí.

Michael Žantovský v Epicentru Blesk Zpráv (12. 8. 2020)
9:40
12. 8. 2020

Bývalý český velvyslanec v USA Michael Žantovský naznačil v Epicentru Blesk Zpráv, že o setkání s prezidentem Milošem Zemanem stál spíš šéf americké diplomacie Mike Pompeo než Hrad. „Setkání obou představitelů na gumovém člunu na rybníce by bylo těžko představitelné,“ řekl Žantovský s tím, že schůzka s Pompeem narušila Zemanovi dovolenkový program. A že člun by Pompea zřejmě neunesl. Narážel tak na sobotní snímky českého prezidenta z Veselského rybníka na Vysočině.

Michael Žantovský v Epicentru Blesk Zpráv a moderátorka Sabina Dračková (12. 8. 2020)
9:25
12. 8. 2020

Kybernetická bezpečnost, boj proti koronaviru, zdravotnický výzkum, ale i hospodářská spolupráce. Ve znamení těchto témat se nese návštěva šéfa americké diplomacie Mikea Pompea v České republice. Společné vztahy koneckonců již včera vyzdvihl při návštěvě plzeňského pomníku připomínajícího osvobození města americkými vojáky. Průběh návštěvy okomentuje v Epicentru Blesku diplomat Michael Žantovský. Živě od 9:30.

Michael Žantovký o návštěvě Mikea Pompea
8:59
12. 8. 2020

Odpoledne přijme Pompea na Pražském hradě prezident Miloš Zeman, schůzky se zúčastní i Babiš. Americké ministerstvo zahraničí před zahájením Pompeovy cesty uvedlo, že schůzka na Hradě bude mít spíš zdvořilostní charakter. Žádné společné vystoupení Pompea a Zemana se neplánuje.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na návštěvě Česka.
8:55
12. 8. 2020

Po schůzce s Babišem čeká Pompea projev v Senátu. Nejprve se sejde s předsedou horní komory Parlamentu Milošem Vystrčilem (ODS) a s šéfem zahraničního výboru Senátu Pavlem Fischerem (nestr.). Následně by měl před zákonodárci přednést zhruba pětiminutový projev, po kterém bude následovat asi čtvrthodinová diskuse se senátory.

8:52
12. 8. 2020

Premiér Andrej Babiš přivítá Pompea před polednem v Kramářově vile, kde je čeká pracovní oběd, kterého se zúčastní také ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). Babiš v úterý řekl, že za prioritu rozhovorů považuje obchodní spolupráci s USA a boj proti koronaviru. Z americké strany očekává vznesení otázky stavby nových jaderných bloků v Česku. Americká diplomacie avizovala, že Pompeo by měl s českými představiteli mluvit o odpovědi na rostoucí vliv Číny a Ruska. Po jednání vystoupí Babiš a Pompeo na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii.

8:45
12. 8. 2020

Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům po diskusi v pivovaru Plzeňský Prazdroj řekl, že USA i Evropa by měly mít know-how například pro samostatný vývoj umělé inteligence. Neexistoval by tak jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. Vztahy s ní podle Petříčka musí být nastaveny výhodně pro všechny strany. V současnosti se podle něj nedaří zajistit pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové podmínky, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho český protějšek Tomáš Petříček v Plzni. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho český protějšek Tomáš Petříček v Plzni.
8:42
12. 8. 2020

V úterý měl Mike Pompeo program především v Plzni, kde jednal českým s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), kterého doprovodila manželka Iva. Jejich témata? Vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo rozvoj ekonomické spolupráce. S Petříčkem si připili i pivem. Podrobnosti o úterním programu šéfa americké diplomacie najdete zde.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček s manželkou Ivou pohostil ministra zahraničí USA Mika Pompea a jeho manželku Susan plzeňským pivem. (11. 8. 2020) Český ministr zahraničí Tomáš Petříček s manželkou Ivou pohostil ministra zahraničí USA Mika Pompea a jeho manželku Susan plzeňským pivem. (11. 8. 2020) Český ministr zahraničí Tomáš Petříček s manželkou Ivou pohostil ministra zahraničí USA Mika Pompea a jeho manželku Susan plzeňským pivem. (11. 8. 2020) Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho český protějšek Tomáš Petříček v Plzni.
8:35
12. 8. 2020

Mike Pompeo dorazil do Česka v úterý krátce po osmé ráno, přiletěl i se svojí manželkou Susan do Prahy.

Video  
Video se připravuje ...
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazil na dvoudenní návštěvu Česka (11.8.2020) Šéf americké diplomacie Mike Pompeo s manželkou Susan dorazili do Česka (11. 8. 2020)
8:30
12. 8. 2020

Krásné středeční ráno, vážení čtenáři. Šéf americké diplomacie Mike Pomeo pokračuje druhým dnem v náštěvě Česka a právě ve středu má mít sérii hlavních schůzek - s premiérem Andrejem Babišem (ANO), prezidentem Milošem Zemanem i v Senátu. Dění kolem něj pro vás budeme sledovat online.

vvogh.t ( 16. září 2020 19:42 )

Čína musí být potrestána za rozšíření Covid-19

xiioma ( 13. srpna 2020 08:29 )

brugal

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:03 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:02 )

AVATAR ( 13. srpna 2020 08:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa