Čiperný senior si vše pamatuje, jako kdyby se osvobození Domažlic odehrálo včera. „Byl jsem zástupce velitele. Stáli jsme na kopci a já mu říkal, že to město je moje. On odpověděl, že ještě není, že ho nemám. Tak jsem vydal svým vojákům rozkaz k útoku,“ vzpomíná Gilbert.

Tehdy mu bylo 30 let a sloužil jako důstojník u 2. divize americké armády slavného generála Pattona. „Pamatuji si, jak nás tehdy lidé v Domažlicích srdečně vítali a nosili nám jídlo,“ dodává Gilbert. Z Chodska pak pokračoval dál do vnitrozemí a podílel se i na osvobozování Plzně.

Teď žije v Columbusu ve státě Mississippi. Do Čech se rád vrací, a to i přesto, že už jen cesta z USA do Evropy je u něj úctyhodný výkon. V letadle totiž strávil skoro 20 hodin. Z Memphisu letěl do Detroitu a odtud přes Amsterdam do Prahy. Tento náročný let přitom absolvoval v ekonomické třídě.

„Kdybych koupil letenky do business třídy, tak by mě táta vydědil. Skoro celou cestu do Evropy prospal,“ směje se syn Robert Gilbert junior (78). Starosta Domažlic nyní veteránovi udělil čestné občanství.

Fotogalerie
3 fotografie