„Teď budu žádat v rámci ochrany osobnosti 18 milionů korun. Za každý rok, kdy mi soudy nezajistili styk se synem, jeden milion,“ řekl Blesku.cz pan Kříž krátce po soudu 21. 11. 2011.

Pan Václav Kříž, který pracuje jako vedoucí školní jídelny, je rekordmanem mezi českými otci (Blesk informoval). Soudit se začal v době, kdy byly synovi tři týdny a skončil v 18 letech, kdy syn nabyl plnoletosti. Déle už to v podstatě nejde.

Matka

Matka dítěte mu odmítala syna vydat, dostala od soudu několik výstrah a pokut, ale nic ji nepřinutilo umožnit synovi styk s otce. Dítě naopak proti otci ponoukala, takže nyní syn otce nenávidí, ačkoli se s ním nikdy nesetkal.

Otec jezdil celých 18 let podle rozsudku vždy první sobotu v měsíci před dům matky, aby se mohl vidět se synem. Matka ale na radu feministických advokátek nebyla doma, nebo se synem skrývala.

Matku hájil stejný tým advokátek, jaký vystupoval například v případu Terezky Smutné (také otce skoro neviděla a nenávidí ho) a v případě pana Navrátila, kdy matka unesla dítě v první školní den a pak ho dostala do péče).

Nemocnice

Před pár dny potvrdil Nejvyšší soud odškodné 3,2 milionu korun pro rodiny, kterým v nemocnici v roce 2006 omylem vyměnili děti. Pan Kříž, kterému stát nezajistil ani jeden styk dítětem, nedostal ani korunu.

„Soudy už se naučily dávat odškodné za chyby nemocnic nebo jednotlivců. Trestat své vlastní chyby se ale zatím nenaučily,“ říká pan Kříž a dodává, že jeho úspěšný rozsudek od Evropského soudu ve Štrasburku vidí české soudy jen jako cár papíru.

Chyba

Podobných případů jako ten pana Kříže, jsou zřejmě v České republice desítky tisíc. Matky se naučily porušovat nařízení soudu s tím, že sice možná zaplatí pokutu, ale děti jim zůstanou, „protože u mámy zvyknou“.

„Je mi jasné, že kdybych uspěl, následovala by obrovská vlna žalob od ostatních otců. Je chyba, že se otcové nesoudí častěji,“ říká pan Kříž.

Novela

Ke změně tohoto žalostného stavu by měla přispět tzv. Staňkova novela zákona o střídavé péči, která byla před několika dny přijata v parlamentu.

Pan Kříž tak dostal o ministerstva spravedlnosti za 18 let, kdy mu nebylo umožněno vídat se se synem, odškodnění pouhých 7 tisíc korun za majetkovou újmu. V reakci na tuto částku pan Kříž žádal 2, 75 milionů, které mu soud neuznal.

Záloha

Nyní bude požadovat 18 milionů korun v rámci ochrany osobnosti. „Musím ale nejprve složit zálohu 720 tisíc, které nemá. Kdybych pak u soudu neuspěl, záloha zřejmě propadne státu,“ říká pan Kříž.