"Ano, je to pravda," potvrdil portálu Blesk.cz otec Alana. "Syna mi to ale nevrátí."

Matka chlapce Alana nebyla potrestána za to, že psychicky zmanipulovala dítě, zničila vztah syna a otce a nevratně zdeformovala dva lidské životy. Trest (podmínka na půl roku) se týkal bránění styku chlapce s otcem.

Vyjádření matky se nám nepodařilo získat. Vyjáření otce ZDE. Sociální pracovnice odmítají rozhovor s tím, že je případ příliš citlivý a na jeho řešení je pozdě.

Podle psychplogů je zřejmě vztah syna a otce nenávratně zničen.
Autor: max

Jde o nejkřiklavější případ z mnoha, v nichž matky po rozchodu cíleně manipulují dětmi proti otcům, aby se pomstily a získaly co nejvyšší alimenty.

Když je dítě dostatečné zdeformované, začnou matky tvrdit, že stykům s otcem nebrání. Že pouze respektují přání dítěte.

Nenávist

Tohoto trestného činu (tedy nepředávání dítěte otci), který spadá pod paragraf "maření výkonu úředního rozhodnutí", se dopouštějí v 99,9% procentech případů ženy.

Česká republika je na prvním místě na světě ve svěřování dětí do péče matek (92% případů). Na dalších příčkách ve světovém žebříčku je Moldavsko, Litva a Bělorusko. Od toho údaje se odvíjejí další: ČR je například také na prvním místě v poměrném počtu žen, žádajících o rozvod.

Otcům nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud. Ten často nemá jinou možnost, než umístit matkou zmanipulované dítě do ústavu.

Trest

Matky, které jsou příčinou tohoto stavu (syndrom zavrženého rodiče), pak začnou poukazovat na to, že bylo "dítě zavřeno do blázince, aby se naučilo milovat otce" a hledají podporu u veřejnosti.

Podle odborníků zatím doba nedozrála k tomu, aby soudy trestaly matky mnohaletými nepodmíněnými tresty odnětí svobody. Zatím padají jen podmínečné tresty ve výši kolem půl roku.

Deformace dětské psychiky za účelem pomsty a z touhy po penězích je přitom horším zločinem, než nepříklad krádež, nebo jiné trestné činy.

Ve spolupráci se svými advokátkami matky zneužívají toho, že trvá často mnoho let, než soudy dospěji k rozhodnutí.

Matky se chopí dítěte, otci ho "nepůjčují", zmanipulují ho a pak už jen čekají, až soud konstatuje, "že si dítě u matky zvyklo" a že "je třeba respektovat názor dítěte".

Matka Alana začala manipulovat, když mu bylo sedm let. Do té doby byl vztah otce a syna zcela bezproblémový. Tlak matky na dítě zesílil když se dozvěděla, že si prý otec po rozchodu našel novou partnerku.

"Obrátil jsem se na soud, protože mě o to požádal syn. Tehdy se s tím ještě dalo něco dělat," říká otec Alana. Záhy se u dítěte vyvinul syndrom zavrženého rodiče.

Soud pak rozhodl o hospitalizaci dítěte v psychiatrické léčebně. Jenom tak bylo možné vymanit dítě z vlivu matky. Alan byl na psychiatrii rok a půl, jeho hospitalizaci zrušil až Ústavní soud.

Pomsta

Psychložka Marie Totínová popsala matku jako histriónskou osobu, využívající dítě jako nástroj, který jí má vrátit bývalého partnera.

Ze znaleckých posudků - MUDr. Karase a PhDr. Khulové vyplynulo, že další psychoterapeutická práce s nezletilým je možná jen tehdy, nevrátí-li se Alan do dřívějšího výchovného prostředí k matce.

Otcovo dlouhodobě trpělivé a empatické jednání u soudních znalců ostře kontrastovalo s agresovitou matky, která psychiatrům nadávala, vysmívala se jim a dokonce ukradla ze složky svou dokumentaci.

Do protokolu matka výslovně uvedla, že si se synem může dělat co chce, protože jí patří, a že mu dala soudní spor s jeho tátou jako dárek k 7. narozeninám. Znalci upozorňovali i na to, že matka trpí poruchou poruchu osobnosti, která ji znemožňuje vychovávat dítě, aniž by je duševně deformovala.

Naděje

Otec žádal o svěření syna dé své péče, soud mu však nevyhověl. Stejně tak se neuskutečnilo umístění Alana na neutrální půdu do střediska Klokánek. Toto řešení soud zamítl s tím, že zařízení není pro takto závažný případ připraveno a že je matka nezvladatelnou a poruchovou osobností s obtížně předvítatelným jednáním."

V současné době je Alan v péči matky a odmítá se s otcem stýkat.

"Není mi lhostejné, v jakém prostředí syn žije. Matka ho emočně vydírá a nutí jej lhát o svém otci u soudu i do médií. Teď už mohu jen doufat v "Boží mlýny" a v to, že syn na vše jednou přijde sám a najde si ke mně cestu," říká otec.

Velký prostor v médiích dostal podobný případ dívky, kterou matka naučila nenávidět otce. Dívka jménem Tereza Smutná při nucených setkáních s otcem na něj plivala, kopala ho a nadávala mu.

Řešení

Zde boží mlýny nevymlely nic. Otec a dcera chodili na společné terapie, ale bez úspěchu. Tamní odborníci podle otce jen přihlíželi tomu, jak ho dcera zatvrzele odmítá. Jakákoli změna troskotala na argumentu, že "je třeba respektovat zájem dítěte" a že "nemůžeme přece dívku k ničemu nutit.".

Situaci by prospělo, kdyby byly děti hned po rozchodu rodičů svěřovány do střídavé péče, která by byla výchozím stavem pro další vývoj.

Ročně se u nás týkají rozvodové spory asi 25 tisíc dětí. Z nich je více než 20 tisíc svěřeno do výlučné  péče matek.