Hlavu kdosi ukryl v atriu muzea, které se nachází v bývalém františkánském klášteře, v asi šedesáticentimetrové hloubce. „Předpokládám, že byla zakopána v době, kdy se do Gdaňsku blížila Rudá armáda,cituje Dziennik Baltycki na svých internetových stránkách Lecha Lopuského z gdaňského národního muzea. Asi půlmetrové dílo zhodnotil jako bezpochyby ovlivněné nacistickou ideologií, nicméně Thoraka označil za velmi dobrého sochaře.

Návštěvníci gdaňského národního muzea Hitlerovu hlavu v expozici neuvidí, podle portálu Gazeta.pl není ale vyloučené, že by se mohla objevit v Muzeu 2. světové války, které má být v tomto městě, kde v září 1939 konflikt vypukl, otevřeno v druhé polovině příštího roku. Nyní se odborníci budou snažit zjistit, na čí objednávku socha vznikla, kde stála a jak se dostala do prostoru národního muzea.

Salcburský rodák Josef Thorak patřil v období národního socialismu k nejuznávanějším sochařům v Německu. Byl například autorem části sochařské výzdoby na místech konání sjezdů NSDAP v Norimberku, berlínského olympijského stadionu nebo některých plastik pro budovu nového říšského kancléřství.

Fotogalerie
5 fotografií