Po skončení druhé světové války Ottu Skorzenyho rekrutovala izraelská tajná služba! S novou šokující zprávou přišel izraelský Haarec.

Bylo to poté, co se nejnebezpečnějšímu muži Evropy, jak se Skorzenymu přezdívá, podařilo v roce 1948 pláchnout z amerického zajetí. Tehdy se chvíli ukrýval ve Španělsku, pak zas na farmě v Irsku, ovšem agentům Mosadu se ho podařilo vypátrat. Nikoliv proto, aby se pomstili, ale proto, aby ho rekrutovali do svých řad!

Jedním z jeho cílů se tak v roce 1962 stal i německý raketový vědec Heinz Krug (†49), který po válce beze stop zmizel a začal se podílet na vývoji raket V1 a V2 pro Egypťany. Stal se tak cílem Mosadu.

Ten ho chtěl zlikvidovat proto, aby mj. zastrašil další německé experty, kteří by s Egyptem chtěli spolupracovat. Krug věděl, že mu jde o krk. Noc co noc čelil výhružným telefonátům, a tak si najal osobního bodyguarda. Ironií osudu si do domu pustil Skorzenyho, který už v té době pracoval jako zabiják pro Mosad.

„Společně si vyjeli v Krugově bílém mercedesu na sever od Mnichova. Skorzeny řekl, že už najal bodyguardy, kteří jedou v autě za nimi a ohlídají je na tajné schůzce v lese,“ napsal Haarec.

Jenže Krug padl do léčky. Skorzeny ho v lese zastřelil a izraelští agenti pak jeho ostatky polili kyselinou a hodili do předem připraveného hrobu. Ostatky pak navíc zasypali vápnem, aby je pátrací psi nemohli vyčuchat.

Ovšem, jak se z někoho, kdo za války stojí na straně nacistů a schvaluje vyvražďování Židů, stane spolupracovník židovského státu? „Izraelci byli ochotní tančit s příslovečným ďáblem, pokud se to zdálo nezbytné,“ okomentovali to autoři článku, izraelští novináři Dan Raviv a Yossi Melman.

Skorzeny se navíc vraždění vůbec neštítil. Dokonce za vraždění nechtěl dostávat zaplaceno! Měl však jediné přání – být ve Středisku Simona Wiesenthala vyškrtnut ze seznamu válečných zločinců.

Když to tam ale odmítli udělat, poradil si Mosad jinak. Dokument o vyškrtnutí padělal a Skorzenymu ho vítězně předal…

 

Fotogalerie
6 fotografií