Odpověď odborníka: Otázka psychologů a jejich posudků je poměrně klíčová, soudy se na ně mohou odvolat na dlouhou dobu. A vzhledem ke kvalitě obsazení opatrovnických soudů si vůbec nedělejme žádné iluze o tom, že soud pozná, natož eliminuje nekvalitní posudek (to tak jeden ze sta).

Nejlepší obrana je samozřejmě útok - vyhledejte jiného dostatečně erudovaného psychologa a nechte si zpracovat posudek sám. Pokud máte s dítětem kladný vztah, tak ho co nejlépe zadokumentujte - fotky, nahrávky, svědectví lidí, kteří to mohou dosvědčit. Ohledně výběru psychologa Vám můžeme poradit, když napíšete na online@.blesk.cz.

Dále je důležité -  pokud soud už psychologa ustanovil a je to jedna ze známých vykřičených firem - abyste byl dostatečně kvalitně zastoupen v tom ohledu, aby Váš zástupce věděl, s kým má tu čest a rychle se - nejlépe písemně - vůči výběru psychologa soudem ohradil.

Je pravdou, že mezi advokáty nenaleznete takřka nikoho, kdo by měl jednak v tomto směru dostatečné znalosti a zkušenosti a jednak, a to současně, i odvahu a důraz tyto znalosti plně před soudem použít. Stejně tak důležitý je i výslech psychologa před soudem, zvláště pokud posudek nevyzněl příliš ve Váš prospěch.

Váš Jiří Fiala, www.k213.cz

Jiří Fiala, k213
Autor: max