Odpověď odborníka: Váš největší problém teď bude zachovat chladnou hlavu. K tomu Vám pomůže, když vyslechnete příběhy jiných otců, kterým se stalo totéž. Ve vašem okolí určitě nějaká bude (rozvádí se každé druhé manželství). Možná budete překvapen. Otcové mají z rozvodem a spory o dítě tak děsivé zkušenosti, že to mnoho z nich tají.

Nejcennější rady tedy dostanete od někoho, kdo už zažil, nebo zažívá stejnou hrůzu jako vy. Pokud se rozhodnete o Vašeho syna bojovat, budete potřebovat kromě pevných nervů také asi 50 tisíc korun na advokáta a velkou dávku štěstí.

Mnoho otců si myslí, že mají na potomka stejné právo jako manželka. Není tomu tak. V zákoně to sice je, ale v praxi uspěje podle statistik každý desátý otec a to většinou v případech, kdy je matka na drogách.

U dvouletého dítěte je Vaše šance mizivá. Většina (všichni) soudní znalci ctí nepsané pravidlo primární role matky, kde platí do cca tří let dítěte. Proto také většina žen (75%) podává návrh na rozvod v době, kdy jejich potomek ještě nedosáhl tří let.

Takže to shrňme: 1) najděte si někoho s obdobnou zkušeností a svěřujte se mu. 2) připravte si 50 tisíc korun na advokáta. 3) Nesnažte si s tou mrchou, pardon, manželkou vyřizovat účty a naučte se jí říkat „maminka“.

Dobrý zdroj pro informace jsou stránka www.iustin.cz nebo www.k213.cz.

Přeji hodně štěstí

Max Hoffmann