Nejen v pátek večer v kině s popcornem za 5 eur si můžete naplno vychutnat film. Na zážitek můžete přeměnit i seriál či jakoukoli oblíbenou písničku. Domácí kina jsou stále dostupnější, navíc máte možnost si ho sami vyskládat nebo zvolit to nejlepší podle vašich finančních možností. Už se však nemůžete vymlouvat, že je to jen zbytečně předražený luxus.

Z čeho se skládá domácí kino

Z čeho vlastně domácí kino sestává? Standardně ho tvoří DVD nebo Blu-Ray přehrávač, basový reproduktor (tzv. subwoofer) a výškové reproduktory většinou v počtu pěti kusů. Pokud jsou výškové reproduktory zabudované spolu s přehrávačem v jednom kuse, jde o jednokanálový přehrávač, většinou levnější, ale trochu méně kvalitnější, než když jsou rozestavěné samostatně u vícekanálových. V tom případě je rozhodující počet reproduktorů. Prostorový zvuk si však vychutnáte z obou.

Aktivni 5.1 domaci kino Auna 100W RMS surround
Autor: Electronic-Star.cz

Jak správně vybrat?

Nejčastější otázka, kterou si běžný spotřebitel položí, je, jaké parametry jsou důležité při výběru? Každý chce své peníze přece investovat co nejlépe, ne být pak nemile překvapen nepovedeným výkonem, který nenaplnil naše očekávání. I za málo peněz se dá koupit hodně muziky.

Důležité parametry

Při výběru je tedy důležité brát v úvahu velikost prostoru, kam chcete domácí kino umístit. Pokud byste měli velikost určenou na stadion u sebe v malém bytě, sousedka by vás pravděpodobně nepochválila. Rovněž si dejte pozor, aby váš přehrávač přehrával i Blu-Ray disky, případně váš jiný oblíbený formát či komprese. Vždy je lepší, když přehrává co nejvíce formátů, trendy v discích se totiž mění každou chvíli.

Pokud si chcete přehrát i záznamy z vaší videokamery, dbejte na to, aby přehrávač podporoval i formát AVCHD . Někteří chtějí vytěžit maximum i z televizoru a prohlížet si na něm také snímky, které nafotili na dovolené. Pro tyto účely je důležité mít formát JPEG.

Wharfedale Moviestar DX 1 HCP 5.1 Reprosústava
Autor: Electronic-Star.cz

USB , MP3 i iPod

Jedním ze základních požadavků každého spotřebitele je v současnosti možnost připojení koncových zařízení. U většiny domácích kin je to samozřejmost, avšak nikdy není na škodu si to předtím ověřit. Zjistěte si, zda můžete připojit USB zařízení, MP3 nebo váš iPhone či iPod. Pak stačí už jen sladit všechny požadované funkce a výkon s cenou, s čímž vám jistě pomohou i vyhledávače nejlevnějších nabídek.