Tato křivá obvinění mají tři hlavní funkce pro stěžovatelku: Snahu se pomstít, získat soucit a pozornost a případně alibi.

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček před pár dny přiznal: "Kriminalizace je prostřednictvím trestního zákoníku zneužívána rovněž hojně při rozvodech a manželských rozporech. Advokát například matce poradí, aby třeba otce obvinila z toho, že zneužívá jejich dceru." ( Na právní konferenci o kriminalizaci coby fenoménu v naší společnosti v říjnu 2011)

969382:gallery:true:true

Soud tak vlastně nemá manévrovací prostor. Nejprve je třeba vyšetřit, zda jsou obinění, že muž pohlavně zneužívá dítě, založená na pravdě. Do doby doby, než se to vyšetří, dítě musí někde být. A kde jinde by bylo, než u matky.

Když se pak ukáže, že matka lhala, je amorální a zcela bez zábran, není potrestána. Ba právě naopak. Dítě, "dočasně" svěřené matce do péče, v její péči zůstane.

967683:gallery:true:true

Matky často využívají tohoto mezidobí k brutální indoktrinaci dítěte proti otci, který nemá šanci reagovat, protože je vyšetřován jako úchyl.

I když policie konstatuje: "Pan XY je zcela zdravý jedinec, obvinění, že znásilnil dítě jsou naprosto nesmyslná", matka zvítězí.

Pokračování příští pátek.
Z anglického originálu The Genderous Rice of Sexual Politics od sociologa Stephena Baskervilla přeložil a doplnil Ondřej Höppner.